ВЕСТИ

ВУЧИЋЕВА ДИПЛОМАТСКА БРЉОТИНА: Зашто Ципрас одбија да дође у Србију?

Прочитај ми чланак

Александар Вучић и министар спољних послова Ивица Дачић више пута су се у јавности осрамотили, најављујући посете грчког премијера Алексиса Ципраса.

Дачић је средином августа прошле године рекао да ће Ципрас посетити Београд “на јесен”. Будући да Дачић није прецизирао годину, остаје да нагађамо на коју јесен је тачно мислио.

Затим су поједини медији пренели да Ципрас не планира да дође у Београд на јесен. Дачић је хитро демантовао те тврдње, наводећи да му је Ципрас у Египту прошлог августа обећао да ће доћи.

– Ако ме неко пита да ли више верујем новинама или својим очима, увек бих се определио за себе, пошто сам лично разговарао са Алексисом Ципрасом у Египту. Питао сам га када ће да дође, рекао је да ће доћи на јесен, рекао је тада Дачић.

Испоставило се да би Дачић, у овом случају, ипак требало више да верује медијима.

Медији су затим објавили да је Вучић почетком новембра прошле године телефоном разговарао са Ципрасом. Вучић је тада изјавио да ће Ципрас доћи у “наредна три до четири месеца”.

И то је била лаж.

Вучић се крајем јануара састао са Ципрасом на маргинама Светског економског форума у Давосу. Вучић се на Твитеру похвалио фотографијом са Ципрасом. Саопштено је да је Вучић договарао Ципрасов долазак, али ни тада није успео да га убеди да дође у Београд.
Ципрас је у интервјуу за НИН рекао да ће се “одазвати љубазном позиву премијера Вучића да ускоро посети Београд”. То је изјавио у априлу ове године.

Ни то се није десило.

Зашто популарни грчки премијер избегава очајничке позиве српских званичника?

Нико не зна да је Ципрас већ једном био у Србији и то крајем 2014. године!

Ципрас и његова Сириза тада су били опозиција у Грчкој, а у Народној скупштини Србије угостио га је тадашњи председник посланичке групе Пријатељства са Грчком, Саша Мирковић.

Питате се због чега домаћи медији нису пренели вест да је Ципрас пре две године био у Србији?

Према сазнањима Телепромптера, Вучић је тада био у добрим односима са тадашњим грчким премијером Антонисом Самарасом. Вучић се с њим повезао преко немачке линије.

Самарас је у Грчкој био познат као “германос”, односно био је део струје у Грчкој која је испуњавала наредбе Ангеле Меркел и Немачке.

Будући да Вучић није желео да се замера свом “пријатељу” Самарасу и немачкој струји која је у Грчкој лобирала за драконске мере штедње на штету народа, Вучић је наредио медијима и српским званичницима да игноришу Ципраса у Србији.

Медијима је било забрањено да пренесу да је Ципрас уопште дошао у Србију. Једино је “ТВ Бест” из Зајечара забележила посету.

Само месец дана после цензурисане посете Србији, Ципрас је постао премијер Грчке.

Вучић је тада схватио да је направио врло лошу дипломатску процену.

Сада се избламирани Вучић и Дачић свим силама труде да излобирају да Ципрас дође у Србију. Међутим, очигледно је да Ципрас Вучића и Дачића сада завлачи како би им вратио за непримерен дочек који су му приредили пре две године.

Памти, па врати.

Телепромптер

Back to top button