ВЕСТИ

Путинов „зил“ може да издржи и мањи нуклеарни удар

Прочитај ми чланак

Снимак стравичног судара у Москви, пуштен у свет са надзорних камера које снимају саобраћај на московској авенији Кутузовск, који показује како се пре три дана „мерцедес” чеоно судара са БМВ-ом, запалио је друштвене мреже. Кренула је лавина нагађања, брујало је о наводном покушају атентата на руског председника Владимира Путина. Судар је изазвао „мерцедес” који је изгубио контролу и из своје траке прешао у супротну и ударио у наводни Путинов службени БМВ. Руски медији наводе да је аутомобил возио Путином омиљени званични возач и да је он погинуо на лицу места, као и да Путин у том тренутку није био у возилу. Британски таблоиди „Дејли мејл” и „Сан”, позивајући се на изворе из Москве, одмах су тврдили да аутомобил припада руском председнику. Име Путиновог возача није било објављено, али медији наводе да има више од 40 година радног искуства као возач руских званичника.

Међутим, руски медији тврде другачије. Једино је тачно да аутомобил БМВ припада државним органима, а користио га је сенатор из Волгоградске области Јуриј Воробјов, али он није био у њему у тренутку удеса, већ само возач, наводе руски портали. Према другим, такође непотврђеним информацијама, аутомобил је користила породица гувернера Московске области Андреја Воробјова. Два висока руска званичника истог презимена, због чека је и дошло до опречних закључивања, нису се огласила. Возач БМВ-а погинуо је на лицу места – иако је Хитна помоћ стигла за свега неколико минута, могла је само да констатује смрт. Возач „мерцедеса” са којим се БМВ сударио је Јан Камилов и, након изласка из коме, признао је кривицу за удес. Руски медији преносе да Камилов ради као проценитељ, а аутомобил који је возио је службени. Камилов адвокат тврди да је био трезан у тренутку удеса, а да је журио кући из породичних разлога. Елена Крилова, прес-секретар председничке администрације, казала је да је погинули возач за 40 година рада више пута возио различите министре, раднике председничке администрације и посланике у Државној думи. Спекулације да је Путин био у колони падају у воду ако се зна да је у то време био у Кини, на самиту Г-20, и наставио у Узбекистан, да положи цвеће на гроб преминулог председника Ислама Каримова.

Наравно да је Путин државник највишег светског ранга па је и његово обезбеђење на том нивоу, од људи па до технике. И наравно да нема само једно возило, већ више њих, различитих. Понос је блиндирано возило, заправо оклопна кола „зил-41052”, ручно израђено возило са непробојним стаклима и незамисливо високим степеном заштите. Са седам седишта и тежином од око 5,5 тона, Путинов „зил” може да издржи и мањи нуклеарни удар, чиме не могу да се похвале ни Обамини специјални „кадилаци”. Дебљина крова од титана на Путиновом возилу је 12 центиметара, тако да би ова мобилна тврђава могла на крову да издржи тежину тенка типа Т-72.

Стакла на прозорима могу да издрже хице из минобацача, а точкови се аутоматски претварају у гусенице када возило наиђе на нераван терен. У возилу се налази још низ погодности које би могле да помогну премијеру Путину у невољи, али детаљи спадају у високочуване тајне. У флоти је и неколико модела „мерцедес-бенц гарда”, заправо прерађеног „мерцедес-бенца С 600 пулман”, који тежи четири тоне, посебно ојачаног подвозја и каросерије. Ове мобилна тврђаве се од серијског модела битно разликују, па су дуже 1,56 метара.

Конкуренција на светском тржишту блиндираних возила је све већа јер је реч о уносном послу и све траженијој роби за државнике, али и бизнисмене и светске шоу и спортске звезде. И није више то ствар престижа већ преке потребе.

Балистички стандарди заштите познају седам нивоа заштите, од такозваних Б2 до Б8. Они који желе да спрече отимање возила или пљачку, одлучују се за ниже нивое, а када је живот у питању – тражи се ниво који гарантује заштиту од војне муниције и различитих врста експлозива, гаса и других хемијских средстава.

Аутомобили највишег блиндираног нивоа имају аутоматски противпожарни систем, боце с кисеоником у случају напада плином, а с пробушеном гумом могу да вози до 80 км на час и исту толико раздаљину да пређу. Више слојева непробојних стакала су дебљине чак и до 80 мм, а израђена су од врло густе смесе обложене поликарбонатом. Зависно од нивоа заштите и модела, цене се крећу од неколико десетина до неколико стотина хиљада – па и више од милион евра.

Зато такав „булдожер” може и да разгрне барикаду од возила и побегне из клопке. „Мерцедес-бенц” се већ 80 година бави израдом блиндираних возила, И баварски БМВ се више од три деценије бави сличним послом.

БМВ слупан у Москви јесте био блиндиран, али не с највишим нивоом опреме, а припадао је такозваном Ескортном тиму високе руске администрације и у њему се Путин никада није возио.

50
Back to top button