ВЕСТИ

(ВИДЕО) СМЕХ ДО СУЗА: Николићево „not yet” о председничким изборима

Прочитај ми чланак

Док се опозиција озбиљно бави тражењем идеалног кандидата који би победио на председничким изборима, предлаже се чак и расписивање конкурса за кандидата, напредњаци о томе, како тврде, уопште не размишљају.

Ни Томислав Николић, председник Србије, још не размишља о изборима. Tако је бар поручио новинарима, мада је у априлу врло јасно најавио кандидатуру за још један мандат.

Николић је, одговарајући новинарима на питање на чему ће базирати своју председничку кампању, узвратио питањем: „Ко је вама рекао да ја размишљам о изборима? Не размишљам о њима. Толико још има времена у овом мандату, још седам месеци.”

Новинаре је интересовало да ли ће размишљати, а Николић им је одговорио на енглеском: „Not yet” (још не). Казао је да ће одлуку о председничким изборима донети када с њим неко буде разговарао о томе да ли је време за одржавање избора.

Председник је истакао: „Постоје уставни рокови у којима се процењује у складу са жељом и актуелног председника и Скупштине, који рок поштовати да би мандат трајао до краја, а да се нови председник изабере за време трајања тог мандата. То је идуће године и не знам зашто толико журите. Знате ли ви колико обавеза имате до Нове године, а размишљате о оним после Нове године?”

Мада би се из Николићевог одговора могло закључити да је до председничких избора остало још много времена, то није тако. Избори морају бити расписани крајем фебруара.

Кад се имају у виду сви празници, укључујући и Нову годину, коју је Николић поменуо, али и Божић, а знамо ми нас и колико волимо да славимо, председнички избори стижу врло брзо. Свако ко хоће да победи на њима увелико размишља о победничкој стратегији на изборима.

Уосталом, Томислав Николић је у интервјуу ТВ Крагујевац уочи парламентарних избора 21. априла јасно рекао да ће се кандидовати на изборима идуће године и то образложио овако: „Мислим да Вучићу треба Николић, а уверен сам да ће Вучић за три или четири године моћи да влада и без моје подршке.”

Николић је тада казао и да је Вучићева влада, кад је повлачила тешке потезе, имала његову подршку и да је он лично своју политичку судбину везао за успех СНС-а.

Председник је казао и да је мислио да неће да иде на други мандат, али да ће се ипак кандидовати, јер није стигао све да доврши током овог мандата.

Шта би могао да буде разлог да се не кандидује и за други мандат, Николић је рекао у новогодишњем интервјуу (30. 12. 2015) „Телеграфу”, одговарајући на питање шта би урадио уколико га СНС не би подржао: „Остајем при свом ставу да се тада нећу кандидовати, али онда би требало неко мени да објасни што ме не би подржали.”

Ко је тај неко с ким би требало да разговара да би донео одлуку о кандидатури, Николић није прецизирао, баш као што ни пре неколико месеци у „Телеграфу” није казао ко је тај неко ко би требало да му објасни зашто га СНС не би подржао за још један мандат.

Будући да га је за председника 2012. године кандидовала Српска напредна странка као свог председника и да је више пута рекао да се не би кандидовао уколико би му СНС ускратио подршку, некако је логично закључити да је тај „неко”, кога Томислав Николић ни данас, баш као ни у оном интервјуу „Телеграфу”, није именовао – СНС.

Ако бисмо опет логично размишљали, ко би то из СНС-а други могао бити адекватан саговорник, него лидер странке Александар Вучић.

Вучић је, међутим, већ неколико пута на питања о председничким изборима одговарао да о њима уопште не размишља јер има преча посла.

Недавно је на конференцији за новинаре, одговарајући на питања, казао да о изборима не размишља, а кад су га питали хоће ли се кандидовати, одговорио је да му тако нешто ни на памет не пада.

Међутим, додао је да би, кад би се кандидовао, победио у првом кругу, према истраживањима која је видео. Ипак, поновио је да се сигурно неће кандидовати на председничким изборима.

Вучић не открива ни да ли ће подржати Томислава Николића, иако увек истиче да је Николић радио посао председника у складу са Уставом и, по његовом мишљењу, добро.

Открио је једино да зна кога ће подржати, а ко је то – није хтео да каже.

Вучић је за ТВ Пинк 29. маја рекао: „Знам кога ћу подржати и победиће.”

Док Вучић не открије ко је његов фаворит, функционерка његове странке, потпредседница и министарка у његовој влади Зорана Михајловић, свако мало објашњава како она ништа не зна о писању медија да ће она бити кандидат СНС-а на председничким изборима. Новинари никад не чују јасан одговор од ње на то да ли би волела да трчи председничку трку.

Михајловићева увек одговара широким загонетним осмехом, а медији повремено, ничим изазвани, опет кандидују Михајловићеву.

Тако је Зорана Михајловић морала да одговара на питање хоће ли она бити кандидат, а одговорила је да се није разговарало о томе. Објаснила је и да та функција представља круну свачије каријере, а она, како је навела, још не размишља да се повуче из политике.

Back to top button