ВЕСТИ

ПУТИН: „Запад на Криму негира вољу народа, а на Косову признаје“

Прочитај ми чланак

Београд — Руски председник Владимир Путин изјавио је да Запад у случају Крима негира право народа на самоопредељење, док се на примеру Косова позива на вољу народа.

Путин је у интервјуу за Блумберг рекао да се ништа не може урадити против воље народа, додајући да неки од руских партнера то изгледа не разумеју.

„Када се сете Крима, покушавају да не примете да је воља народа који живи на Криму – где су 70 одсто њих етнички Руси а остали говоре руски као матерњи језик – била да се придруже Русији. Просто покушавају да то не виде. На једном месту, Косову, ви можете користити вољу народа, али не и овде. То су политичке игре“, рекао је Путин у интервјуу.

Путин је на питање да ли је у корену неповерења Запада према Русији жеља Москве да прошири свој утицај, рекао да Русија планира „апсолутно мирољубиву спољну политку усмерену ка сарадњи“.

„Мислим да сви трезвени људи укључени у политику разумеју да је идеја руске претње, на пример, Балтику потпуна лудост. Зар ћемо заиста да се боримо против НАТО? Колико људи живи у НАТО? Око 600 милиона, тачно? У Русији има 146 милиона. Да, ми смо највећа нуклеарна сила. Али да ли заиста мислите да ћемо освојити Балтик користећи нуклеарно оружје? Откуда ова лудост“, рекао је Путин.

Back to top button