ВЕСТИ

ПAТРИЈAРХ ИРИНЕЈ: Папа неће код Тачија

Прочитај ми чланак

Патријарх српски Иринеј каже за Курир да му није познато да ће папа Фрања посетити Космет и да ће Ватикан признати његову независност, како тврдиокупаторско-шиптарски председник Хашим Тачи.

Он је био помало затечен овом вешћу кад смо га позвали, али сматра да треба сачекати с реакцијом.

– Остаје да видимо шта ће папа Фрања урадити, јер нам је досад причао другу причу. Ватикан није признао Косово, барем засад. A ову наводну најаву да ће доћи на Косово можда само пишу и Aлбанци – каже патријарх.

ЧВРСТA ОБЕЋAЊA НИКОЛИЋУПредседник Србије Томислав Николић био је прошле године у посети Ватикану, где је добио чврсто обећање од папе Фрање да неће признати независност Косова и Метохије.
– Мислим да је човек који мири многе људе и религије у свету, али непомирљив је у том ставу – изјавио је тада Николић.

На питање како би Црква реаговала кад би овај след догађаја био с ватиканске стране, патријарх Иринеј не може још са сигурношћу да зна.

– То ћемо још видети, нећемо да трчимо пред руду. Видећемо прво шта ће се дешавати – одговорио је патријарх српски Иринеј.

Папа Фрања организовао је пре два дана пријем за председника и премијера окупаторско-шиптарске државе Косово Хашима Тачија и Ису Мустафу, који су код ватиканског поглавара били у одвојеној аудијенцији, а како преносе шиптарски медији, папа је најавио да ће Ватикан признати Косово.

Приштински портал Коха диторе пренео је да се Тачи одмах након завршеног састанка похвалио на свом Фејсбук профилу да је папа најавио свој долазак на Косово како би „признао реалност на Балкану“.

– Папа ме је информисао о плановима да посети Косово и призна реалност на Балкану – написао је Тачи.

Приштински портал навео је да је папа с косовским функционерима разговарао „о улози Косова у изградњи мира на Балкану и улози Мајке Терезе у успостављању мира у свету“.

– Мустафина прес-служба навела је да је косовски премијер захвалио папи Фрањи на подршци Косову и његовом народу – пише Коха диторе.

Србин Инфо

Back to top button