ВЕСТИ

Вучић припрема јавност за признају независности Косова – Сви медији писали о “историјском“ боду!

Прочитај ми чланак

Готово сви водећи српски дневни листови и електронски медији извијестили су о „историјском боду Косова“ у првој званичној утакмици у оквиру квалификација УЕФА. Иако Устав државе у којој редакције функционишу недвосмислено потврђује да је Косово и Метохија саставни дио Србије, очигледно се уредницима учинило да тај документ и званични став нису нарочито важни, па су практично извјештавали о утакмици „сусједа“, без наводника, префикса „такозвана“ или „самопрокламована држава“, сводећи овај скандалозни меч на једну обичну и редовну утакмицу!

kosovo3-640x488

Једини изузетак представљају Вечерње Новости, које су у наслову вијести истакле да се ради о „тзв. Косову“, као и портал Телеграф који се руководио истом праксом. Сви остали, дакле, дефакто су признали независност Косова, па остаје питање да ли је у питању незнање, немар и нестручност уредника, ужасан превид или је пак, како многи вјерују, ово дио оркестриране кампање и „мига“ од дијела власти како треба извјештавати.

kosovo1

Илић: Шта год тврдили Вучић и контролисани медији, догодине у Призрену

Овим поводом огласио се и Борко Илић (ДСС), који је за ИН4С истакао да „српски“ медији постоје само у траговима, баш као и независно новинарство.

„ФСС је сведен на месни одбор владајуће партије, а новинари раде шта им власник Србије каже. На мала врaта се у наше мозгове уводи прича о Косову као букагијама које нас спутавју на путу у светлу европску будућност. На срећу, многи моји истомишљеници, па и ја сам, кажемо: догодине у Призрену. Има нас још, има нас више,“ закључује Илић.

kosovo2

Патриотски уредници: Припремају нас за признавање независности

Уредник портала „Правда“ Игор Маринковић вјерује да је у питању припрема за признање независности Косова и да је терминолошко уподобљавање, које се види и извјештавања са ове утакмице, само корак на том путу.

„Израз ‘српски’ медији треба схватити условно, јер су им или власници странци или их помажу партије под страном командом. Једини начин да издајник престане то да буде је и да сви остали издају и зато медији на територији Србије већ дуго спремају јавност да прихвати независност Косова које су владајуће партије већ прихватиле,“ истиче Маринковић за наш портал и додаје да би Вучић већ учинио то, да се не боји пада рејтинга.

„Власт реагује толико да им нико у Србији не пребаци да нису реаговали, а опет толико благо да им нико на Западу не замери што су ‘реаговали’,“закључује Маринковић.

kosovo4

Чавић као путоказ

Уредник „Космопола“ Жељко Ћајић такође се слаже са оцјеном да су медији само продужена рука актуелног режима у Србији, али и да они „служе као багер који мора прокрчити пут и навићи људе да је нормално да се о Косову говори као о самосталној земљи, да би се оно могло и формално признати“.

„Јасно, Албанци су уложили огроман новац у лобирање да би могли играти у овим квалификацијама и ако то нисмо могли спречити, онда нисмо требали учествовати у тим квалификацијама и бити фолклор у њиховој пропаганди. То се видело и на претходној Олимпијади, недостајао је и сада недостаје неко довољно куражан попут Чавића да на постоље или за говорницу изађе са поруком ‘Косово је Србија’, јер оно то и јесте,“ каже Ћајић.

 

Back to top button