ВЕСТИ

Америка убеђена да се Путин спрема за нуклеарни рат!

Прочитај ми чланак

Руски медији пренели су вест да се бункери, који су способни да издрже ударе атомских бомби, граде широм Русије, а амерички обавештајци су убеђени да се Владимир Путин спрема за нуклеарни рат.

Русија се припрема за велики рат, за који верује да ће бити нуклеарни и да ће они лансирати прве ракете. Америка се не припрема за велики рат, а још мање за нуклеарни, то је забрињавајуће – рекао је Марк Шнајдер, некадашњи званичник Пентагона задужен за нуклеарну безбедност, а пренели су домаћи медији.

До сада, ЦИА је идентификовала два бункера Вороново и Шарапово, а гради се и велики командни центар за случај нуклеарног рата у близини планине Јамантау на Уралу.

– Алармантно је што руска доктрина подразумева да тактично нуклеарно оружје може бити коришћено у конвенционалним ратовима – рекао је генерал Куртис скапароти, командир снага САД у Европи.

Сваког дана се повећава могућност за почетак нуклеарног рата између САД и Русије, рекао је доктор Лорен Томпсон, експерт за безбедност из утицајног Института “Лексингтон”.

– Највероватније место где ће доћи до војне конфронтације јесте Балтик. Историја ће једног дана забележити да је највећа грешка америчких лидера била та што су занемарили могућност нуклеарног рата између Америке и русије након што се завршио Хладни рат – поручио је он.

Иначе, подсетимо на изјаву заменика америчког министра одбране Мајкла Карпентера од пре неколико месеци, када је рекао да је НАТО потпуно немоћан пред Русијом.

– НАТО не може да се одбрани у областима с најизложенијим чланицама. Руским трупама треба највише 60 сати да освоје Естонију и Летонију. Тако брз пораз оставио би НАТО веома мало могућности за одбрану – казао је тада он.

Русија се припрема за тестирање напредног нуклеарног пројектила, за који НАТО нема решење, ракете типа РС28, назване “Сатана 2″. Развили су подморницу која је способна да испали нуклеарну бомбу, а ради и на производњи хиперсоничне ракете.

Остаје да чекамо да видимо како ће се даље завијати односи између Америке и Русије.

Извор: Телеграф

Back to top button