ВЕСТИ

ТОМА ПРСО КАО ЛАЈСНА: Индонежанске нудле развојна шанса Србије

Прочитај ми чланак

Србија ће постати регионални центар за индонежанске нудле. Председник Србије Томислав Николић и председник индонежанске компаније “Индофуд” Антон Салим отворили су данас у Инђији фабрику индонежанских нудли “индоније”.
Отварању фабрике присуствовали су и председник покрајинске владе Игор Мировић, амбасадор Индонезије у Србији Хари Ричард ДЖејмс Канду и председник општине Инђија Владимир Гак.

Николић је рекао да је отварање те фабрике важно не само за општину Инђија, већ за читаву Србију јер представља развојну шансу наше привреде.

Светски лидер у нудлама
Компанија “Индофуд” је највећи произвођач нудли на свету, а у изградњу фабрике у Инђији инвестирала је 11 милиона евра и то је прва инвестиција Индонезије у Србији.
Према његовим речима, та инвестиција је од великог значаја за оне који ће у тој фабрици наћи запослење, али и за бројне пољопривреднике и остале кооперанте који ће по отварању фабрике сарађивати са компанијом “Индофуд”.

Николић је истакао да ће у новоотвореној фабрици у првој фази бити запослено преко 100 радника, те да је план да када инвестиција буде заокружена број запослених буде 500, а сировине које ће се користити за производњу нудли биће у највећој мери домаће, па се процењује да ће српски удео у производима те фабрике достизати и 90 процената.

“Први важни ефекти за српску привреду већ су видљиви, јер је у процесу припреме изградње овог постројења ангажован велики број локалних фирми, од добављача сировина и техничког материјала, до бројних извођача грађевинских и монтажних радва. Тако је и у процесу изградње ове фабрике обезбеђен посао за домаће раднике”, рекао је председник Србије.

Николић је додао да се значај ове инвестиције за српску привреду огледа и у томе што роба која буде произведена у тој фабрици неће бити намењена само домаћем тржишту, већ ће се извозити у све земље региона.
Најважнији ефекат је, оценио је Николић, порука да је Србија способна да игра и победи у најважнијим утакмицама на глобалном тржишту и нагласио да је доказ за то што су капиталом инвеститора из Индонезије купљене машине у Јапану, на којима ће “вредан и стручан српски радник прерађивати најквалитетније српске сировине у производ који ће се извозити у Америку, Европску унију и широм света”.

“На тим прозводима ће уз име ‘Инфуд’ писати ‘произведено у Србији’, а све то само потврђује чињеницу да је наша земља право место за инвестирање. Нека то уједно буде јасна порука и позив свим заинтересовануим инвеститорима широм света – Србија је значајан и озбиљан партнер”, поручио је Николић.

МОНДО

Back to top button