ВЕСТИ

НИЈЕ ХТЕО ДА СЛУША УПОЗОРЕЊА: Вучић – мигранти нам постају проблем!

Прочитај ми чланак

СРБИЈА ће и убудуће настојати да показује хуманост и солидарност према мигрантима, али неће прихватити илегалне мигранте, поручио је данас премијер Србије Александар Вучић.

Вучић је, говорећи о мигрантској кризи, рекао да Србија данас има више проблема него Мађарска, јер сада 81 одсто миграната чине економски мигранти из Авганистана „због чега је атмосфера другачија од оне коју смо имали на почетку кризе“.

„Нисам био довољно способан као неки други. Орбан је искуснији и уверен сам, а то говорим без цинизма, да има одлучнији став него ја. Желео сам да као влада покажемо солидарност и хуманост, што ћемо и убудуће радити, али илегалне мигранте не можемо да прихватимо“, рекао је Вучић.

Вучић је додао да по први пут мора да каже како су мигранти у Србији почели да праве проблеме.

„Имали смо проблем с њима код Железничке станице. Нисмо хтели да правимо буку, али решили смо то по кратком поступку. Туку се између себе. Ухватили смо их у два трговинска објекта где су пљачкали. То се дешава и са домицилним становништвом, не желим да кажем да су они гори, али другачија је атмосфера од оне коју смо имали на почетку кризе“, рекао је Вучић.

Он је додао да Србија има значајне трошкове када је реч о мигрантима, и да новчана помоћ Европске уније не може то да покрије.

„Ми имамо значајне трошкове по том питању. Они нису мали за Србију. Имамо подршку и помоћ из ЕУ, али не пребацују нам та помоћ и подршка потребе нашег улагања. Напротив, издвајамо ми из буџета значајна финансијска средства“, рекао је Вучић.

Премијер је истакао и да Србија неће имати никакав проблем да мађарске снаге пруже помоћ српским полицајцима и војницима на граници са Бугарском, на исти начин као што је та сарадња остварена на граници са Македонијом.

„Ми са тим немамо никакав проблем. Мађарску доживљавамо као пријатељску земљу и свака врста техничке, технолошке и људске подршке је добродошла”, рекао је Вучић.

Орбан: Нећемо угрозити Србију решењима за мигрантску кризу

ПРЕМИЈЕР Мађарске Виктор Орбан је изјавио да се не може искључити могућност да се мигрантска криза погорша и да државе Европе морају за то бити спремне, те нагласио да Мађарска по том питању неће учинити ништа што би могло да угрози Србију.

Орбан је на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Александром Вучићем рекао да Европа не може да искључи могућност да ће поновити иста ситуација са мигрантима као прошле године.

„Гледајући колико је лабав споразум између ЕУ, Турске и Немачке, не можемо искључити могућност да ћемо имати исту ситуацију као и прошле године“, рекао је Орбан.

Он је нагласио да ће органи безбедности Мађарске и Србије сарађивати по питању миграција и да та земља нуди Србији помоћ.

„Нама је интерес да нико на илегалан начин не пређе у Србију, тиме се повећава и безбедност Мађарске“, рекао је Орбан.

Он је навео да Мађарска жели да сачува резултате који су постигнути прошле године, да не може да дозволи да се крши закон и да избеглице недозвољено долазе на територију Мађарске.

Одговарајући на питање о референдуму у Мађарској, Орбан је рекао да очекује дуги период правне расправе са Бриселом због великих несугласица које постоје између ЕУ и Мађарске о решењима у вези са тим.

У Бриселу, како је рекао, једноставно не желе да прихвате и не разумеју наша мерила, они желе да натерају чланице на мере које нису у складу с њиховим интересима, а супротно, ако Брисел нешто захтева а ми не прихватимо, онда ћемо имати дугу правну расправу.

„Али да Мађарска свој став презентује нама је потребно да имамо велику подршку гласача, и што већа буде подршка на референудму ми ћемо тиме лакше иступати с нашим интересима у Бриселу”, објаснио је Орбан додајући да су Срби паметни, да добро знају математику, али да ће сви моћи да рачунају да ће последице миграционе кризе имати велики утицај на наше животе.

Питање је да ли желимо да прихватимо те последице или не, рекао је Орбан, приметивши:

„Ми желимо да мењамо наше недостатке али не и карактер, желимо да Мађарска остане Мађарска, у погледу етничког и религијског састава… У ЕУ то данас много не значи… Ми имамо право да се бранимо доносећи мере које не штете другима, на то сам се заклео“.

У том је смислу поменуо да када се у целу причу о илегалним преласцима границе укључи и елемент тероризма и криминалних радњи, онда се мора учинити све што је у интересу очувања безбедности.

„Али ја не желим да учиним ништа што је у интересу Мађара, али да буде на штету Србије, и зато сам овде да нађемо начин заједничког поступања, да Мађарска може да се заштити на начин да то нема негативне ефекте на Србију”, поновио је Орбан.

Како је приметио, није ни интерес Србије да 10.000 људи буде блокирано у земљи.

„Ми тражимо решење како да Србија сачува своју територију као и грађане и то је било једно од главних питања данашњих разговора с премијером Вучићем“, закључио је Орбан.

Вучић: Заједничка седница влада и заједничка стратегија са Мађарском

ОДНОСИ Србије и Мађарске напредују на свим пољима, а управо данас договорили смо да до краја ове године организујемо нову заједничку седницу влада две земље и то највероватније у неком граду у централној Србији, изјавио је Вучић.

Он је, после састанка са Орбаном, рекао да је договорено да се сарадња унапређује у свим областима, а да ће премијери формирати посебну радну групу са по три до четири члана из сваке земље.

„Треба да анализирамо решења у свакој од земаља, да примењујемо оно што се показало бољим“, рекао је Вучић.

Он је као пример навео министра пољопривреде Бранислава Недимовића, који ће са сарадницима отићи у Мађарску на седам дана, како би на оперативном нивоу разговарао са колегама из те земље.

„Много тога бисмо желели да употребимо из пољопривреде, више фабрика за прераду воћа и поврћа, како да паметније трошимо новац“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, трговинска размена две земље расте.

„У првих шест месеци ове године расте захваљујући великом броју мађарских фирми. Раст је за 12,7 одсто у односу на претходну годину“, рекао је Вучић.

Премијер је истакао и да Србија и Мађарска нису увек имале исти приступ, али да су, захваљујући једни другима, сачували најбоље односе.

„Веома је важно да кажем да наше економије напредују и мислим да још много тога можемо да учинимо да људи у Србији осете тај бољитак. Разговарали смо у складу с тим о све већем доласку мађарских инвеститора у нашу земљу и захвалан сам Орбану што је рекао да ћемо видети мађарске инвестиције не само у Војводини и на северу, већ свуда“, рекао је Вучић.

Констатујући да је билатерална сарадња Србије и Мађарске све боља, Вучић је захвалио премијеру Орбану и министру спољних послова Мађарске Петеру Сијарту на изузетној подршци коју та земља пружа Србији на путу евроинтеграција.

Вучић је истакао да је са мађарским колегом договорено да две државе заједно раде, да направе, како је рекао, неку врсту заједничке стратегије за будућност.

Када је реч о мигрантској кризи, Вучић је додао да је Орбан два или три пута поновио да по први пут није оптимиста када је реч о ситуацији у свету.

„Морамо да се припремимо и за јесен и за зиму. Данас је више од 5.000 миграната на територији Србије. Морамо да видимо шта да учинимо. Спремни смо да оформимо тимове који ће да раде на стратегији и припремама за оно што нас чека у будућности“, рекао је Вучић.

Вучић: Учимо од Мађара, али не можемо давати толике субвенције

ВУЧИЋ је изјавио да Србија може да се угледа на Мађарску по много чему, али не и када је реч о већим субвенцијама за пољопривреду, јер је у тој земљи далеко боља пореска дисциплина него у Србији.

Илустровао је то наводећи да мађарски премијер сигурно не може да „се похвали“ извештајима какве је он јутрос добио из појединих градова у Србији, а говоре управо о финансијској недисциплини.

„Виктору то не може да се деси“, приметио је Вучић.

Одговарајући на питање новинара хоће ли Србија по угледу на Мађарску смањити порезе на угоститељске услуге и повећати субвенције у пољопривреди, Вучић је одговорио:

„Желимо да се угледамо на Мађарску по много чему, све бисмо ми то волели да урадимо као у Мађарској, али су Мађари у томе били испред нас и пре 50 и 100 и 200 година. Ми прихватимо оно што нам одговара, па гледамо где су веће субвенције“, рекао је Вучић на конференцији у Влади Србије.

Он је истакао и да Орбан има 30 одсто веће порезе и ПДВ него што су у Србији, али се то, приметио је у Србији не види.

„Код нас се виде само области где су веће субвенције“, навео је Вучић.

Додао је у том смислу да је министар пољопривреде Бранислав

Орбан: Мађарска не прихвата да ико блокира пут Србије у ЕУ

ОРБАН је поручио да Мађарска не прихвата да било ко из неког разлога блокира приступање Србије ЕУ, истичући да једино меродавно мора да буде оно шта је нека држава завршила у процесу интеграција.

„То мора да буде одлучујуће, а не ни сама интеграција нити то да ли се неко некоме допада или не“, рекао је Орбан, додајући да је премијера Вучића уверио да је то мађарски став и да ће та земља у том духу иступати.

„Верујте, ја за сада не знам шта да вам понудим, него то да се што више приближите, а не желим да говорим о томе да има настојања да се Србија спречи да постане чланица ЕУ или да јој се тај пут отежа“, рекао је Орбан на заједничкој конференцији са премијером Александром Вучићем у Београду.

Орбан је додао и да му је драго што ће следећи састанак две владе бити одржан ове јесени, и то не у Београду, нити у Војводини, већ у неком другом делу Србије.

„Желимо да зближимо наше привреде и да отворимо могућност да се упознају инвеститори“, закључио је.

Танјуг

Back to top button