ДРУШТВО

Воја Жанетић: Кратко упутство за шпијунажу у Србији

Прочитај ми чланак

Добро дошли на шпијунирање у Србију.

Надамо се да ће Вам у Вашем даљем раду помоћи ово упутство. У случају, пак, да нисте новопридошлица, већ да сте већ дуже време овде, те да нисте (онај један) ухапшени и да увелико упражњавате своје обавештајне активности, рачунамо да ће ово упутство послужити да се подсетите основних постулата свог заната.

1. Уколико се већ нисте определили за коју страну обавештајну службу шпијунирате, на располагању Вам је следећи избор: западне силе; Русија; регионалне обавештајне службе, сем, евентуално, Македоније (заиста је тешко наћи разлог чиме би се они овде бавили…).

2. Западним обавештајним службама ћете достављати све податке о приближавању Србије Русији, руским обавештајцима све информације о приближавању Србије Западу. Осталим службама се достављају само оне информације због којих би земља наручилац касније тужила Србију, те тражила одштету, изручење или било какав замисливи уступак.

3. Остваривање каријере у кинеској обавештајној служби тренутно није могуће, пошто се она највише бави индустријском шпијунажом. А Србија већ извесно време готово да уопште нема индустрију, сем оне декоративне, основане због субвенција. Кадровске потребе ове обавештајне службе задовољене су и оним једним агентом који је ту реда ради. И који се издржава од ресторана брзе хране, недавно отвореног.

4. Током слободног времена можете се бавити регрутовањем особа које би могле да Вам послуже као извори за информисање или као жртве за уцењивање. Препоручујемо да добар део тог времена одвојите за обавештајно праћење старлета, старлетана и осталих делова овдашње селебрити менажерије. Понесете ли фото-апарат са добрим објективом, загарантован Вам је бесплатни агент, који ради за Вас у циљу очувања сопственог брака или избегавања свађе са колегом који је намерио да згреши на исти начин.

5. Тешкоћу у раду представљаће Вам тражење политичке или невладине организације, као и утицајних појединаца, а који нису већ на списку ангажованих за рад у Вашој или конкурентској обавештајној служби. Но, ако ипак налетите на особе склоне каквом договору, чисто да знате да се цифре крећу од пар хиљада евра месечно за организацију, па до коју стотину евра месечно за појединца. Мада, понекад је довољан и обилан ручак у бољем ресторану, ако је кандидат за агента у финансијској стисци. Или ако је у том тренутку баш огладнео.

6. Ако сте се одлучили за војну шпијунажу, немамо добре вести за Вас. Србија има нејаку армију, чије је опремање увек чекало на то да се прво опреми полиција, а понајвише саобраћајна – јер она доноси највише новца држави. Пошто је шпијунирање саобраћајне полиције прилично идиотска делатност, евентуално се можете бавити креирањем списка војних фантазија о новом наоружању из Русије. А за то Вам ни нису потребне неке шпијунске способности, јер се овај списак веома редовно објављује у таблоидима. Водите рачуна да не читате остало, јер се тешко подноси.

7. Скоро све остале информације можете прибавити праћењем директних телевизијских преноса ванредних конференција за штампу Премијера или Владе, а поводом којих слободно можете тражити и бенефицирани радни стаж од послодавца. Такође, не препоручујемо тражење информација од припадника опозиције – они да ишта знају, не би били ту где су. Такође, не покушавајте да организујете пучеве или протесте, нико за тим овде више нема воље, још од Петог октобра. Не исплати се.

8. Прислушкивањем се бавите само ако Ваша обавештајна агенција већ има технику за ту намену. Ако тога нема, него мора да се купи, немојте се трудити. Опрема је разграбљена за домаће потребе и резервише се месецима унапред.

9. Будите дискретни у раду, да не нервирате наше контраобавештајце што сад морају и да Вас хапсе, на сву муку што им се после сваких избора све живо мења.

Желимо Вам сваку срећу у раду и што бржи пролазак те казне због које сте, да се не лажемо, и завршили овде.

У земљи ноћној мори за сваког шпијуна.

(Вечерње новости)

Back to top button