ВЕСТИ

НАШЛА РУПА ЗАКРПУ: Хрватски ХДЗ подржава СНС?

Прочитај ми чланак

Политичка скупштина Европске народне партије гласаће овог месеца о пријему Српске напредне странке у ту организацију.

Европска народна партија има 78 чланица из 39 земаља. Пуноправне чланице су демохришћанске и конзервативне странке из земаља Европске уније, а придружене су из Швајцарске, Норвешке и Србије, па би се међу њима могла наћи и Српска напредна странка.

Да би се то догодило, потребан је консензус, што значи да би СНС морао да подржи и хрватски ХДЗ.

По оценама незваничних извора у Бриселу који су говорили за “Данас”, веома је вероватно да Пленковићев ХДЗ подржи СНС.

Наиме, ХДЗ је наговестио да ће подржати тежње напредњака, највише због снажне жеље немачке Хришћанско-демократске уније, коју предводи канцеларка Ангела Меркел, да се СНС прими у чланство.

Ако би ХДЗ заиста дао подршку напредњацима, то би значило да су критике лидера те странке Андреја Пленковића на рачун званичног Београда заправо служиле за потребе актуелне изборне кампање у Хрватској, оцењују извори “Данаса”.

Такође, велика је могућност да ће Европска народна партија одлучивати о пријему СНС-а тек након избора у Хрватској који се одржавају 11. септембра, јер се очекује да тада буду стишане тензије између Београда и Загреба.

Велики утицај

Европска народна партија има значајан утицај од Савета Европе до Европског парламента и утиче на доношење свих значајнијих одлука у ЕУ. Чланице из Србије су Уједињени региони Србије који више не постоје и Савез војвођанских Мађара.

Данас

Back to top button