ВЕСТИ

ММФ ТРАЖИ: Смањите поново пензије!

Прочитај ми чланак

Београд – Међународни монетарни фонд (ММФ) препоручио је Србији да размисли о додатним мерама смањења трошкова који се из буџета издвајају за пензије.

Према документу који је, приликом ревизије аранжмана са Србијом, размотрио Борд директора ММФ, постоји неколико краткорочних мера које могу утицати на одрживост пензионог система у Србији.

У документу у који је ФоНет имао увид, ММФ констатује да су издвајања из буџета за пензије међу највећим у Европи.

Упркос реформама које су спроведене, замрзавању индексације пензија, а затим и прогресивним смањивањем, давања за пензије су у 2015. години чиниле 12,3 одто бруто домаћег производа Србије. Таргетирани циљ је да трошак за пензије буде 11 одсто БДП, каже се у документу ММФ.

Фонд подсећа и да је пензијски фонд и даље у врло високом дефициту од чак 5,3 одсто БДП. Оно што, сматрају стручњаци Фонда, додатно брине су неповољне демографске пројекције.

Рачуна се да ће старих у Србији 2036 године бити чак 12 одсто више него данас.

У том смислу, мора се обратити пажња на многе неефикасности постојећег пензионог система. Постоји простор за уштеде у постојећем пензионом систему. Пре свега, ПИО фонд управља системом додатака за негу и помоћ намењену пензионерима, за шта се издваја 0,4 одсто БДП годишње.

Према оцени ММФ, значајне уштеде се ту могу постићи увођењем цензуса и адекватном контролом. Поред тога, исплата пољопривредних пензија може да се побољша поновним увођењем везе са испуњавањем услова за остваривање пољопривредних субвенција.

Такође, ПИО фонд треба да настави са контролом услова под којима су додељиване инвалидске пензије, наводи се у документу ММФ.

Осим тога, Фонд позива власти у Београду да обезбеде дугорочну одрживост пензионог система кроз елиминисање додатних олакшица за пензионисање жена, али и да преиспита списак занимања којима се признаје право на бенефицирани радни стаж, укључујући и полицију.

Стручњаци Фонда верују да је потребно да све ово прати и свеобухватна реорганизација социјалних програма, који би омогућили ефикасније програме социјалне заштите.

ФоНет

Back to top button