ВЕСТИ

И Чанак тражи референдум у Војводини!

Прочитај ми чланак

“Нема разлога да и у Војводини народ на референдуму не одлучи какви ће бити симболи, а не да их прекраја свака нова скупштина”, навео је Стојшић.

Покрет социјалиста саопштио је затим да би било лепо да Лига социјалдемократа Војводине одговори којим референдумом су они донели “тзв. заставу и тзв. грб АПВ”, као и којим референдумом су потврђени Статут АПВ и Закон о утврђивању надлежности Војводине. Са друге стране, из ЛСВ-а поручују Покрету социјалиста да сами изађу на изборе и да освоје макар један глас, па да тек онда имају и мишљење.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић најавио је да ће овог месеца бити разматран предлог о увођењу традиционалног грба и заставе Војводине, поред постојећих званичних симбола.

“Традиционални симболи Војводине прописани су као обавеза статутом и ми желимо да до краја испоштујемо све законске прописе. Велика већина странака је још у изради статута подржала њихов изглед, али из калкулантских, политиканских разлога, та одлука није усвојена у претходном сазиву, иако је била на дневном реду једне од седница”, навео је тада Мировић.

Посланик Демократске странке Ненад Боровић рекао је раније да је питање усвајања традиционалних симбола Покрајине у овом тренутку мање битно. Покрајина, како каже, има много већих проблема, попут финансирања.

За усвајање одлуке потребна је подршка две трећине посланика Скупштине Војводине, односно за симболе (грб из 1848. и заставу тробојку из 1849. године) треба да гласа најмање 81 посланик.

НОВА БОРБА

Back to top button