ВЕСТИ

Због ове изјаве Додика, Вучић је полудео и не жели да дође на састанак!

Прочитај ми чланак

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је могуће да три конститутивна народа у БиХ крену од нуле. Референдум о Дану Репубике, заказан за 25. септембар, биће одржан и нема забране која би то могла да спречи, каже Додик.

У интервјуу за Н1 БиХ, Додик је, на питање зашто се политичари у БиХ сами не договоре, одговорио: “Зато што мешетари из међународне заједнице охрабрују Бошњаке, а све како би високи представник могао примати плату од 24.000 евра. Позивам Бошњаке и Хрвате да седнемо и кренемо од почетка. Међународна заједница ништа није решила. Имамо Вашингтонски и Дејтонски споразум, они су дали права свим странама и то је полазна тачка. Онда треба да видимо шта се можемо договорити и одбацити нека решења.”

Додик каже да је Дејтонски споразум масовно промењен.

“Све мора бити на столу да видимо је ли било оправдано мењано или не. Можда нешто не треба мењати, али неке ствари које ничему не служе треба да буду укинуте и промењене”, казао је Додик.

Он је додао да се одлуке Суда БиХ врло брзо више неће примењивати у РС.

Председник РС је истакао да ће референдум о Дану Републике Српске, заказан за 25. септембар, бити одржан и да нема забране која би то могла да спречи.

“Референдујм је 25. септембра и нема одлагања. Ако нам не дају (бирачке) спискове, онда ће спискове урадити наша локална заједница. Они који нису на списковима ће се уписати и гласати. Нико не треба да брине о томе. Могу да раде шта хоће, али референдум ће бити одржан”, рекао је Додик за Н1.

“Не чинимо ништа што би могло угрозити мир. Позив на референдум није антидејтонска и антиуставна активност. Никакве приче о сецесији нема”, изјавио је Додик.

Он је рекао да већ дуго времена Савета за имплементацију мира (ПИК) у БиХ делује на страни бошњачких интереса.

“У суштини њихово мишљење одражава политичке подршке криминалу које су чинили Високи представници, од првог до данас. То је урађено ад хок. У ПИК-у нема земаља које су потписале оквирни Дејтонски споразум, као што су Хрватска и Србија, а има Турска и Јапан које немају везе с реалношћу овде”, рекао је председнии РС.

Они су могли само да сублимирају изјаве Бакира Изетбеговића, ПИК делује у функцији спроводења бошњачке политике, казао је Додик.

Додик је раније данас у изјави за Радио РС оценио да је Савет за имплементацију мира у БиХ неформално тело које служи за терор над српским народом и институцијама Републике Српске, па је и јучерашњи став поводом референдума, по његовом мишљењу, у складу са таквим понашањем и нема значаја.

РТС

Back to top button