ВЕСТИ

Најмоћније Путиново оружје „не боли“

Прочитај ми чланак

Русија се фокусирала на информатички рат и за њу интернет представља кључно ратиште у 21. веку, сматрају аналитичари који говоре за „Њујорк тајмс“.

Kако преноси Јутарњи, Русија не нуди чињенице, већ гради наративе, а наратив у позадини сваке приче је „не веруј никоме“.

Kада је Шведска започела јавну расправу о могућем уласку у партнерство са НАТО пактом, шведски званичници су пред собом имали бујицу искривљених и лажних информација на друштвеним мрежама, које су потпуно збуниле јавност.

Говорило се о томе да ће НАТО у Шведску пребацити део тајног нуклеарног арсенала, да би НАТО могао да из Шведске удари на Русију без одобрења домаће владе, као и да би НАТО војници због имунитета могли „силовати Швеђанке без страха од затвора“.

Kако пише „Њујорк тајмс“, све тврдње су биле лажне, али су почеле да „искачу“ по традиционалним медијима, па је министар одбране Петер Хултгвист морао да разуверава и грађане и новинаре.

„Људи нису навикли на то и уплашили су се, питали су чему могу да верују, чему би требало веровати“, каже Маринет Них Радебе, портпаролка министарства.

Извор тих тврдњи никада није откривен, али аналитичари, амерички и европски обавештајци и стручњаци верују да иза њих стоји Русија, чији је фокус спречавање ширења НАТО.

Њујоршки лист пише да руски председник Владими Путин нема економску и војну снагу за отворен сукоб са НАТО, ЕУ и САД, али да зато улаже много новца у „оружане информације“.

„Његов циљ је ослабити везу између земаља чланица, сејање немира у њиховој унутрашњо политици, и ослабљивање противника Русије“, пише лист.

Kако се наводи, ток таквих вести је толики да су и НАТО и ЕУ успоставили посебна тела за идентификовање и реакцију на дезинформације.

„Москва види светску политику као систем специјалних операција и искрено верује да је и сама мета западних специјалних операција. Сигуран сам да постоје бројни центри, неки везани уз државу, који су укључени у измишљање оваквих прича“, каже Глеб Павловски, који је успостављао руски информативни систем пре 2008. године.

За цео „информатички рат“ везана је и прича око мејлова Хилари Kлинтон, за који су у САД тврдили да су хаковани од стране руских хакера.

„Kремљ за ширење дезинформација користи и конвенционалне медије – Спутњик и Раша тудеј, као и тајне канале“, пише Њујорк тајмс.
Б92

Back to top button