ВЕСТИ

Хитан састанак Николића и Вучића

Прочитај ми чланак

Поводом одлуке Савета за спровођење мира у БиХ председник Србије Томислав Николић позвао је вечерас на хитне консултације премијера Вучића, сазнаје РТС.

Председник Републике и премијер састаће се у 20.30 у згради Генералног секретаријата председника на Андрићевом венцу, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Републике.

Амбасадори Управног одбора Савета за спровођење мира у БиХ позвали су данас власти у РС да не одрже референдум о Дану Републике јер ће то, како тврде, дестабилизовати БиХ.

У заједничкој изјави стоји да је потврђено да су одлуке Уставног суда коначне и обавезујуће, као и да ентитети морају поштовати одлуке институција БиХ.

Амбасадор Русије Петар Иванцов рекао је да је Русија издвојила мишљење о тексту заједничке изјаве јер сматра проблематичним то што се траже уступци искључиво од Републике Српске, уместо да се позива на дијалог.

Премијер Србије је раније рекао да ће у случају да високи представник Валентин Инцко забрани референдум у РС сазвати састанак са државним руководством и представницима политичких партија Републике Српске.

Према одлуци Народне скупштине Републике Српске, референдум би требало да се одржи 25. септембра.

Референдумско питање гласи: “Да ли подржавате да се 9. јануар обележава и слави као Дан Републике Српске?”

Back to top button