ВЕСТИ

ХАГ УБИЈА МЛАДИЋА: Право чудо како је још жив!

Прочитај ми чланак

Бившем команданту Главног штаба Војске Републике Српске здравствено стање се озбиљно погоршало, а прети му и опасност од можданог удара.

Младићу је одузета десна страна тела, једва хода и прича. Има висок крвни притисак и шећер, веома је смршао и лоше изгледа. Потребно је да га лекари хитно прегледају, а његова одбрана тражи да то буду руски стручњаци – каже извор листа из Хага.

Ратков син Дарко Младић потврдио је за лист да је његов отац лоше и истакао да му је потребна здравствена нега.

С обзиром на то да је већ имао два мождана удара и инфаркт срца у Хагу, стрепим за очев живот. Још један мождани удар би га сигурно убио. Дешавало се да пада у несвест након доласка са суђења и лекари са којима сам се овде консултовао кажу да је право чудо како је све то, у таквом стању и са таквом дијагнозом, издржао.

Он је на суђењу био изложен психичком и физичком напору, тако да је то додатно допринело да му се здравље наруши – рекао нам је Дарко Младић, који је прошлог месеца са децом посетио оца у затвору у Схевенингену, а да је до краја недеље у Хагу његова мајка Боса.

Младићев син истиче да је живот његовог оца у рукама Хашког трибунала и да они одговарају за његово здравље.

Они су одговорни ако му се нешто деси. С обзиром на све, чудо је да до сада није дошло до фаталног исхода. Мој отац издржава суђење због јаке воље – наглашава Дарко Младић и открива да његов отац прима много писама из целог света и да свима одговара.

Извор листа из Хага додаје да Младић није у стању да учествује у припремању своје одбране, те да све то раде његови адвокати, а да он, уместо тога, чита књиге.

Нема снаге ни да се брани пред судом

Нема он снагу да спрема одбрану, сувише је изнурен. Међутим, никад не признаје да је лоше већ на питање како је одговара: „Не фали ми ништа, добро сам”. Међутим, он је у сваком случају особа која треба да буде у болници – додаје наш саговорник.

Одбрана предаје завршни поднесак Трибуналу 3. октобра, а након месец дана биће одржане завршне речи одбране и тужилаштва. Пресуда Младићу, оптуженом за геноцид у Сребреници, прогон муслимана и Хрвата широм БиХ гранатирање, као и за узимање припадника Унпрофора за таоце, биће изречена крајем идуће године.

Хаг: Лечимо га адекватно

Ненад Голчевски, портпарол Хашког трибунала, изјавио је да сви притвореници у Хагу имају одговарајућу здравствену негу.
Сви оптуженици, па и Ратко Младић, имају адекватну лекарску негу – рекао је Голчевски за лист.

Шуваковић: Може да прође као Милошевић

Урош Шуваковић из Удружења „Слобода” каже да би Младић могао да доживи судбину Слободана Милошевића.
Према међународним конвенцијама, пре свега Лисабонском споразуму, сваки човек има право на слободан избор лекара. Милошевић то није имао и он је убијен у Хагу. У Хагу је преминуло чак 13 или 14 српских оптуженика. Младићу је потребна озбиљна здравствена нега ван зидина хашког затвора јер је тамо нема – каже Шуваковић.

Извор: Ало

Back to top button