ВЕСТИ

ВУЧИЋЕВА КОНАЧНА ИЗДАЈА: Уз председничке изборе и промена Устава и избацивање премабуле о Косову

Прочитај ми чланак

ГРАЂАНИ Србије могли би следеће године да изађу на биралишта два пута – да изаберу председника и да на референдуму потврде измене Устава које су неопходне у процесу преговора са Европском унијом. Према нашим информацијама, међутим, није искључена ни опција да се председнички избори, који падају на пролеће, и референдум о Уставу одрже истог дана.

Промене највишег правног акта током наредне године најавила је недавно и министарка правде Нела Кубуровић, али није прецизније говорила о роковима. Народна посланица и потпредседница СНС Марија Обрадовић каже, за “Новости”, да још нема одлуке о томе да ли ће уставни референдум бити организован заједно са председничким изборима.

– О томе још нисмо разговарали – преноси нам Обрадовићева.

Политички аналитичар Драгољуб Анђелковић сматра да су тренутно отворене обе могућности:

– Референдум може да се одржи заједно са изборима, али приликом те одлуке никако не треба водити рачуна о штедњи, јер је реч о изузетно важној ствари. Уз праву кампању политичари би могли да обезбеде довољну излазност и подршку за измене највишег правног акта и без спајања са гласањем за председника. Најважније је да се уставне промене добро припреме и да се не дира у одредбе о КиМ.

Промена преамбуле, како је рекао и потпредсеник владе Ивица Дачић, неће бити тема, а измене Устава које морају да буду завршене током следеће године односе се на делове о правосуђу.

ОБАВЕЗА 
РОК за измене Устава које се тичу правосуђа предвиђен је Нацртом акционог плана за поглавље 23 у преговорима са ЕУ. Србија је усвајањем тог нацрта преузела обавезу да Народна скупштина до краја 2017. усвоји измене.

– Поглавље 23 предвиђа измену одредаба које се тичу независности судства и тужилаштва – објашњава Милан Антонијевић, координатор радних група за поглавља 23 и 24. – То се односи на састав Високог савета судства и Државног већа тужилаца и начин избора њихових чланова, како би се искључио политички утицај. Најважнија измена је да министар више неће бити члан тих тела.

Он истиче да би, с обзиром на то да имамо “тврд” Устав за чију је промену неопходна двотрећинска већина и референдум, требало унети све потребне измене, а не само оне које су у овом тренутку неопходне. То су, према Антонијевићевом мишљењу, пре свега, одредбе које се тичу замерки Венецијанске комисије, посебно из области људских права.

Извор: Вечерње Новости

Back to top button