ВЕСТИ

ДВЕРИ: Власт на републици и локалу спроводи легализовану корупцију

Прочитај ми чланак

Случај Синише Малог, који је дао сагласност на уговор о донацији за Комуналну полицију, само је један пример у низу легализоване корупције на свим нивоима власти.

Комунална полиција је добила донацију од неколико фирми, међу којима је и фирма која има највише киоска у Београду. Синиша Мали је дао сагласност за склапање таквог уговора и тиме легализовао корупцију. Комунална полиција у својој надлежности мора да контролише киоске за очекивати је да фирма донатор ужива повлашћени статус.

Ту је и случај поклоњених „Јуриних“ аутомобила инспекцији Министарства рада. Многи су тражили да се овај случај испита и реши, међутим, већ три године овај случај није решен, иако Министарство рада у својој надлежности предвиђа и надгледање и проверу пословања фирме „Јура“.

Дакле, и више је него уочљив сукоб интереса и легализовање корупције. Само да подсетимо да је „Јура“ за своје фабрике у Србији, од државе до сада добила 25 милиона евра субвенција. Ко је онда ту коме поклањао аутомобиле купљених од којих пара?

Двери су такође откриле и како банке легално корумпирају судове у Србији и дају повољне кредите судијама који суде клијентима који су оштећени од стране тих истих банака. Све примере ПГ Двери предала је премијеру Вучићу приликом експозеа, али и даље нема одговора из Владе на откривене уговоре пословних банака са судовима, чије судије суде по предметима истих банака.

Овом низу може да се придода и државно-институционални случај „индиректног утицаја“ ЈП ПТТ „Србија“ на свој контролни државни орган РАТЕЛ, чија се централа од недавно налази у просторијама у власништву Поште у Палмотићевој бр.2.

Исувише су чести примери недоречености постојећих прописа и због тога ће Двери у Скупштини Србије захтевати да се прописи који регулишу ову област дигну на институционални ниво и тиме спречити даље бујање легализоване корупције.

Док Градоначелник Београда испија шампањац са Мирославом Мишковићем на прослави Делта Холдинга, подсећамо да је Александар Вучић 2012. на власт дошао управо са темом борбе против криминала и корупције, а реална слика његове владавине је потпуно другачија. Само из ових примера се види да је системска корупција у Србији у успону, да нема независног судства за најбитније теме, да се за стране фирме дају огромне субвенције, да нема правоснажних пресуда за криминалце из редова бивше власти и тајкуна који су ову земљу у протеклих 16 година упропастили.

Информативна служба Српског покрета Двери

Back to top button