ВЕСТИ

(ВИДЕО) Село Степање код Лајковца: Кад Аустријанац дође у Србију и уништи мештанима извор и водовод

Прочитај ми чланак

Причу која следи послала нам је читатељка СРБског ФБРепортера и замолила да помогнемо да се „притисну надлежни и каменолом како би им се обезбедило неометано водоснабдевање, а које је било уредно до 2009. године док каменолом није дошао на ову локацију“. Објавом вести и видео прилога шира јавност ће сазнати „како уз све дозволе за рад Аустријанац може да дође у Србију и уништи мештанима староседеоцима извор и систем водоснабдевања, за које неће и није ником одговарао“ каже Александра Петронијевић.

***

Житељи лајковачког села Степања, засеоци: Петронијевићи и Мирковићи, годинама имају проблем са водоснабдевањем, пошто немају градску воду, већ се водом снабдевају из локалног сеоског водовода са оближњег извора Смрдан. Овај извор се налази у Каменолому Брдањак (којим управља фирма “Камен и песак” доо из Београда, а у власништву је аустријске фирме). Услед вишегодишњег одлагања јаловине и небриге овог каменолома овај извор је претрпео велику штету.

Заправо, извор је сада скоро затрпан, а постоји и реална опасност од даљег клизања одложене јаловине, што би потпуно онемогућило водоснабдевање са ове локације. До отпочињања експлоатације кречњака у каменолому водоснабдевање са извора било је уредно и вода је била исправна, што сада није случај!

С обзиром на то да су су житељи Степања сами финансирали изградњу свог водовода, давне 1979. године, и у то уложили и лични рад, да сви, а поготову деца и стари, трпе озбиљне последице несташице воде, а најмање што очекују је враћање извора и водовода у нормално стање.
Према последњем извештају о испитивању воде, коју су мештани документовали: микробиолошки налаз-позитиван тест на фекалне колиформне бактерије; изоловане бактерије су идентификоване као Escherichia coli, MPN >16 и присуство аеробних мезофилних бактерија 1 мл.

Мештани Степања, посебно засеока Мирковићи и Петронијевићи, апелују на надлежне:” Питање свесности о опасности која вреба из извора и цеви у којима се због запуштености стања водовода налази муљ. У том смислу молимо локалну самоуправу и све оне који се старају о јавном здрављу да нам помогну да хитно решимо проблем снабдевања водом.”

 

Александра Петронијевић

lajkovacnadlanu.rs

ПРИЛОГ У ЕМИСИЈИ ОВО ЈЕ СРБИЈА:

Због честих минирања у каменолому Брдањак на путу Ваљево-Уб, мештани села Степање остали су данима без воде. Општинска управа у Лајковцу наложила је власнику каменолома из Аустрије да реши проблем. Више у прилогу Радована Лазаревића.

 

Back to top button