ВЕСТИ

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ: Нестало 45 тона државног злата!

Прочитај ми чланак

Од укупних златних резерви 1,01 тона се налази у Базелу, а остатак у Трезору НБС, рекла је Јоргованка Табаковић, између осталог на презентацији августовског Извештаја о инфлацији у згради НБС.

Према њеним речима, питањем како је од 46 тона злата похрањених у Базелу остала само једна тона, још дуго ће се бавити надлежни људи у Србији.

Нето девизне резерве НБС повећане су од почетка 2015. за 85 милиона евра, по основу интервенција централне банке на међубанкарском девизном тржишту.

Како је истакла гувернер НБС Јоргованка Табаковић резерве у злату износе 18,3 тоне, а на питање да ли је НБС интервенцијама на међубанкарском девизном тржишту утицала на смањење промета девиза, Табаковић је истакла да таква констатација не стоји, и да је просечни месечни промет на том тржишту износио око 590 милиона евра од почетка ове године.

– Свака наша реакција је добро одмерена и има једини циљ – да одржимо финансијску стабилност и стабилност девизног курса динара, као и да повратимо поверење које је врло пољуљано на финансијским режиштима – нагласила је Табаковић додајући да је улога централне банке, између осталог, и то да прати трговање на међубанкарском девизном тржишту, како се на њему не би појавили финансијски деривати који би, како је рекла, „загадили“ то тржиште.

Извор: Telegraf.rs

Back to top button