КУЛТУРА

У продаји збирка поезије Ивана Ивановића

Прочитај ми чланак

Поезијом против колективног лудила.
Збирку поезије “ВРИСАК ПОБУНЕ“ Ивана Ивановића можете купити по цени од 400 динара на телефон 069 298 1951/

БУКОМ И ШТАНГЛОМ НА КОЛЕКТИВНО ЛУДИЛО

(Рецензија за збирку поезије Ивана Ивановића Врисак побуне)

13644211_10207141266666338_1152093879_n

Да ли човек треба озбиљно да се бави политиком да би писао овакве стихове какви су уткани у ову збирку? Када бих расејану гомилу данашњих песника ово питао, вероватно ме не би удостојили ни одговором.  Не би знали ни да одговоре, као што не знају да чврсто стану у гард када је у питању изазов данашњице.

Мало је песника у историји књижевности који су знали директним  стихом и разумљивим језиком да се обрате маси, да управо онима који чине већину, као што су обесправљени, сужњи, понижени и неправедно осуђени, дају неке од одговора како победити пошаст која је њих или нас снашла.

Стихови Ивана Ивановића јасно и чисто осликавају тренутну ситуацију у нашем друштву, “вредности” којима је зајахана колективна свест наше напаћене Отаџбине.

IKA_6687

Творца ових песама знате из света политике. Мејнстрим медији га неправедно представљају као инквизитора који прогања “добре” и “поштене” другосрбијанске хистеричне вештице.

Како год, ко другачије мисли од мене има право на то, али ако желите да лично упознате Ивана Ивановића, то ћете најбоље урадити дружећи се са његовом поезијом.

Он је писао из душе, а ја могу да кажем да се не ради од неком лудаку који из досаде прогања распале бабе у црном, већ о човеку којег погађају неправде у друштву, који се гади губитка елементарног људског достојанства, али увек спремног да се супростави свим пошастима које нас свакодневно нападају.

Да имам талента за компоновање и да сам знатно млађи, “украо” бих му текстове  песама “Што”, “Непријатељ”,”Тај” и “Паметан и глуп” за свој гаражни панк бенд.

Ова књига је Иванов првенац када је поезија у питању. Сигуран сам да негде у штеку има још овако добрих стихова, али битније од свега тога  је да је Ивановић урбан и формиран песник.

Ову књигу песама би у колекцији требало да поседује свако ко је за политику са поштењем, ко са гнушањем гледа на штетотичнство, полтронство и лудило које нас окружује.

На крају бих напоменуо још нешто.

У идеолошком смислу, између Ивана Ивановића и мене постоје дијаметралне разлике. Он је на десници а ја на левици. Мост који спаја та два пола је патриотизам.

Јесам му опонент по многим политичким питањима, али такође знам да искрено воли своју земљу и народ, да је један од ретких поштених људи који се баве политиком. Да није тако, одговорно тврдим, не би из њега избијали стихови који се налазе у овој књизи.

Ова књига отвара ново поглавље на књижевном небу Србије. Оно што је Џони Ротен у светском панку, Иван Ивановић је дефинитивно у савременој српској поезији.

Ја му као песник песнику срдачно честитам, а његову књигу Врисак побуне најтоплије препоручујем.

Душан Опачић

На Дан победе (09.Мај), 2016.године

 

Back to top button