ВЕСТИДРУШТВО

Њих двојица су најбољи кумови у Србији, погледајте и зашто (ФОТО)

Прочитај ми чланак

Борко Лајтхајм из Земуна и Дејан Павловић из Пожеге пороглашени су за најбољи кумовски пар у Србији на „Сабору кумова“ који се јуче и данас одржавао у селу Горачићи на планини Јелици. Њих двојица су се надметали са другим кумовским паровима у шаху, стоном тенису и скоку у даљ и заслужено освојили прво место.

Лајтхајм је шаховски велемајстор, а Павловић интернационални мајстор. Њихово пријатељство датира из времена када су обојица играли шах за ШК „Слобода“ из Ужица. Дугогодишње пријатељство крунисано је тиме што је Павловић био кум на венчању Лајтхајму као и на крштењу његове деце.

csm_Sabor1_ee39d2b86d

Сабор кумова одржава се већ седам година на планини Јелици и јединствена је манифестацију у свету која има за циљ да слави обичај кумства. Сабор кумова се одржава у порти Храма пресвете Богородице у Горачићима који је зидан 1807. године и налази се под заштитом државе.

csm_Sabor2_e125a1c2f6

Традиционално, најбољи кумови као прву награду добијају капе са српским обележјима, а остали учесници шајкаче, вунене чарапе, домаћу ракију и винo, мед и кајмак.

Другу годину за редом, у оквиру Сабора кумова одржано је такмичење у спремању јеличке гибанице. Победник у категорији кувари-професионалци је Александра Милчић, међу ученицима угоститељских школа победник је Марко Леонтијевић,  у категорији професора факултета победио је Радован Марсенић, а у категорији аматера Гордана Стојчевић.

csm_gibanica2_0bbc9cf2c1

Генерални покровитељ Сабора кумова је Висока школа за пословну економију и предузетништво из Београда.

Извор: Правда

Back to top button