АРАНЂЕЛОВШТИНЕ

Тајна “Корејиног” блага – где је злато последњег шумадијског хајдука?

Прочитај ми чланак

У првој половини двадесетог века Шумадијом је харала хајдучка дружина Милоја Игњатијевића званог “Кореја“. Његова хајдучка дружина починила је разне пљачке, убиства, силовања…

Кореја је био страх и трепет у читавој Шумадији и о њему су испредане разне приче. Најпознатија је она о његовом бекству из затвора, када је потплатио чуваре да побегне благом које је имао закопано на Букуљи.

Ево приче о његовом хапшењу и бекству из затвора:

На Павловој пољани у кући јатака Витомира и Крстине Комнсновић сместили су се Марићевић Милован из Орашца и Игњатијевић Милоје звани “Кореја” из села Бање. За њихов боравак у овом крају Босуте сазнало се у жандармеријској станици у Белановици која је 18. јануара 1937. године упутила два жандарма да провере податке и да предузму одговарајуће мере.

miloje ignjatovic

Жандарми су из Белановице кренули веома рано тако да су у Босути били ујутру око пола осам. Како нису тачно знали где је Витомирова кућа, замолили су Драгољуба (Стевана) Богдановића да им покаже кућу што је овај прихватио. Успут су наишли и на кућу Милоша Богдановића па су и његовог сина Живомира замолили да им прави друштво што је и овај прихватио. Драгољуб и Живомир су знали да Витомир делом због лова, а делом због хајдука је имао чопор веома агресивних паса. Због тога су упозорили жандарме да сви узму по једно дрво-штап да би се бранили од напада кучића. Међутим то јутро је Витомир рано отишао у лов и повео са собом свс кучиће па су се жандарми и пратиоци неопажено нашли у дворишту Витомирове куће.

Одмах их је примстила Витомирова жена Крстина и упозорила да су хајдуци у кући и да код ссбе имају оружје. Жандарми су наредили Крстини да уђе у кућу код хајдука и да им каже да су у дворишту наоружани жандарми и да се предају. Убрзо се Крстина вратила из собе од хајдука и пренела поруку жандармима да се хајдуци не предају већ да ће се борити са жандармима. Живомир и Драгољуб нису имали оружје па су ухватили заклон, а жандарми су запуцали нашто су хајдуци одговорили паљбом.

У једном моменту хајдуци су јурнули на улазна врата, али је Марићевић смртно рањен пао на прагу преко кога је претрчао Игњатијевић при чему је сломио кундак на пушци. Неповређен је потрчао према шуми али су жандарми појурили за њим и приморали га на предају.

Везаног хајдука “Кореју” су одвели у Белановицу. За то време Милојко Комненовић “Рашковац”. који је такође био у лову и који је знао где се налази Витомир, пошао је да га обавести шта се све десило код куће. Витомир је одбио да одмах крене кући, а Милојко се вратио и пренео Крстини да је нашао Витомира и да ћс се он ускоро вратити кући. Како се за дуже време Витомир није појављивао Милојко и још неколицина су кренули да виде где се налази. На велико њихово изненађење нашли су Витомира обешеног са каишем из панталона о једно дрво.

Витомира нису одмах скинули са дрвета, већ је Живомир Богдановић (који је жандарме довео до Витомирове куће) морао да оде у Белановицу да пријави вешање. У међувремену брзо се у Босути прочуло за догађај у Павловој љани па су људи у групама одлазили да видс како “Вићко виси о дрвету”. Кажу да се Витомир обесио из страха од строге казне, јер је 1929. године убио девојку из Војковаца због чега је одлежао неколико година робије.

“Кореја” Игњатјевић је осуђен на робију коју је издржавао у затвору. Брзо се договори са чуваром затвора да га за паре пусти. Поручио је кући где се налази новац закопан у Букуљи. Новац му је родбина доставила у котарици са храном која је имала дупло дно. Када је потплатио чувара овај му наводно из несмртрсности обезбеди бекство из затвора. “Кореја” се поново одметне у хајдуке али га после неколико година убије неки јатак.

Ово је било последње јатаковање у Босути,  убрзо је започео Други светски рат,  а са његовим завршетком завршило се и са хајдуковањем и јатаковањем.

(Причу о хватању хајдука Игњатијевића и погибији Марићевића је испричао Живомир Богдановић из Босуте који је показао кућу где су били хајдуци.)

По погибији Кореје, остало је неразјашњено где је сакривено хајдучко благо. По легенди благо је остало закопано на Букуљи у близини чувене “хајдучке стене“. Кажу да је за свој излазак дао само делић, док се остали део мери у килограмима злата, али до сада нико није успео да га пронађе.

Извор: Аранђеловац ИНФО

Back to top button