ЗАШТИЋЕНЕ ВРСТЕ ПТИЦА – Голуб белочарапан, врбичка кукумавка и стојнички подрепаш

Аранђеловац је граду у којем има велики број птица, али само понеке од њих су заштићене законом.

Истичу се три врсте, голуб белочарапан, врбичка кукумавка и стојнички подрепаш.

Голуб белочарапан носи такав назив због белог перија око ногу које се чини као да има беле чарапице и он је познат као птица која воли да се гнезди свуда и слично гаврану воли у своја гнезда да довлачи светлуцаве предмете.

Често се дешава да голуб белочарапан краде људима из кућа, а овај наш из Аранђеловца, највише краде из градске општине.

Толико се навадио да штета коју прави се мери милионима евра.

Голуб белочарапан као млад често мења женке, а када остари обично налази млађу, која га на крају убада кљуном у срце и избацује из гнезда, а затим му узима све светлуцаве предмете које је годинама крао и довлачио у гнездо.

Врбичка кукумавка је најгора врста птица и често је у нашем народу зову “летећи пиздек” , јер је једна од најплашљивијих и најсмотанијих птица. Врбичка кукумавка веома касно ступа у сексуалне односе, тек у касним четрдесетим, а до тада другује са самом собом, па  је  у народу зову и “летећи онан”.

Врбичка кукумавка је врста лешинара, која иде за голубом белочарапаном и купи све светле ствари које  њему испадну. Врбичка кукумавка преузима и његове женке, које је белочарапан искористио и одбацио.

Као лешинар и изразита штеточина летећа кукумавка је позната као птица која руши туђа гнезда из прикрајка, краде, кукумавче и жали се…

И на трећем месту је малена птичица која се зове “стојнички подрепаш” и то је врста која се храни искључиво изметом већих птица.

Њега можемо видети и како се храни изметом коња, крава, волова и такође је спремна на сваку врсту преваре како би дошла до циља.

Мајушна грађом и слабе памети прилепљује су уз остале птице и махањем крилаца оне покушавају да покажу своју снагу, па због тога изгледају изразито смешно.

Ове три врсте су примећене у градском парку како покушавају да свију своје гнездо и колико год то баналано звучало ове птице су штеточине које могу да униште читав парк и град ако им се до дозволи.

Проблематично је што су оне за сада заштићене врсте, али по свој прилици неће проћи много времена док не заврше у неком од кавеза.

Тескт приредила:

Анђела Баба

 

 

loading...