СМЕНА: И по слову закона Никола Златковић мора да буде смењен!

Након откривања афере „Биткоин“ у СРЦ „Шумадија“, већ недељу дана цео Аранђеловац  говори о нелегално постављеним машинама за „рударење“ биткоина у овој општинској установи.

Иако је Уједињена аранђеловачка опозиција коју чине Двери, СНП Наши, ГГ „Прави пут“ и УГ „Павле Бакић“ затражила од председника општине да смени в.д. директора СРЦ „Шумадија“ Николу Златковића, председник општине Бојан Радовић се оглушио о ове захтеве, понављајући мантру како полиција и тужилаштво раде свој посао.

Да, полиција и тужилаштво нека раде свој посао, али то не ослобађа одговорности в.д. директора Николу Златковића. То не каже само Уједињена аранђеловачка опозиција, то каже и Закон о јавним предузећима и Закон о јавним службама.

Наиме, у Закону о јавним предузећима, а посебно члан 49., став 1., тачка 3., каже следеће:
„Директор се разрешава пре истека периода на који је именован уколико се утврди да је због нестручног, несавесног обављања дужности и поступања супротног ПАЖЊИ ДОБРОГ ПРИВРЕДНИКА и пропуста у доношењу и извршавању одлука и организовања послова у јавном предузећу, дошло до знатног одсупања од остваривања основног циља пословања јавмог предузећа, односно од плана пословања јавног предузећа“, док исти члан и став овог Закона и то у тачки 4., каже: „Директор се разрешава пре истека периода на који је именован уколико се утврди да делује на штету јавног предузећа кршењем директорских дужности,  несавесним понашањем или на други начин“.

Да не буде забуне јер је СРЦ „Шумадија“ јавна установа, а не предузеће, Закон о јавним службама и то члан
19., став 1., каже: „Директор установе има права и дужности директора предузећа“.

Дакле, Никола Златковић и по слову закона мора бити смењен јер није савесно обављао своју дужност и поступао је супротно пажњи доборг привредника, а својим несавесним понашањем је деловао на штету СРЦ „Шумадија“ због чега цео град о овој јавној установи прича као о месту где су пронађене нелегално убачене машине за „копање“ биткоина, а не као о установи у којој се одржавају спортске манифестације чиме је нанета огромна штета по углед самог СРЦ „Шумадија“.

Сви покушаји да се ова афера заташка и да Никола Златковић буде ослобођен одговорности једноставно не може да прође, јер би у супротном био прекршен не само осећај за право и правду, већ и сами закони Републике Србије.

Миодраг Прековић

loading...