ДАНИЈЕЛА ГАВРИЛОВИЋ – Сензитивни Спира и геј је океј!

Е да ми је неко рекао, да ће Спира, који је председник Омладинског савета од своје ране младости, да постане родно сензитиван и да гледа свет кроз родно сензитивне наочаре, не бих му веровала!

Давно, давно, 2012.године формирано је скупштинско тело, не оно као што има Софија Вергара него, једна комисија, чији се назив и данас у Општини Аранђеловац тешко разуме. Неки је још увек зову комисија за РОБНУ равноправност, а тачан назив јој је „Комисија за родну равноправност и једнаке могућности Општине Аранђеловац“.

Тада смо били смо визионари, радили смо добро, али нисмо ни упола имали креативан Акциони план какав имамо данас у „бољој будућности“. За овај бисер и понос Скупштине Општине Аранђеловац одговорна је председница Скупштине Општине Аранђеловац Десанка Миланов и изабрани чланови и чланице Комисије. Нама, који смо били иницијатори стварања овог важног тела све је било океј, само да се поправља живот свих нас у Општине Аранђеловац, и геј нам је био океј, а како ли је црнима вама данас, Спиро како си?

Ето, још мало па ће крај 2019.године! Пролетела година, а пролетело и време да се положе рачуни одборницима и одборницама које је народ бирао и које тај исти народ плаћа.

Ето, дођох у неке године када разумем све па и ветеране омладинце. Ја верујем да је господин Спира  још увек у ребусу како да уради анализу пројекта „Не дај ватри пепео да постане“ – сусрети села. Треба размислити како шустикла утиче на развој омладине и унапређење квалитета живота код нас. Мора се некако оправдати новац и добити на времену да се научи да је пол природно стање а род друштвени конструкт, и да се други пројекат ваљано пропусти кроз родно сензитивног Спиру и засија под називом „Равноправност полова и спорта“ (ма шта то значило!!!).

Ево подсетићу вас мало, 2013. године, за годину дана, рад Комисије је оцењен као један од најбољих примера добре праксе у Србији, а чувење се проширило чак до шведске асоцијације локалних власти и региона (САЛАР-а) и ЦЕМР-а, баш тог истог Савета европских општина и региона који је саставио и представио Повељу о родној равноправности према којој сте ви правили четворогодишњи Акциони план за Општину Аранђеловац. Што би популарни лик Шојић рекао: “Како је лепо усклађено Слађо, само мало стишћу дугмићи!”. Ви га баш ускладисте, ал за мало!

Те давне 2013.године једна мала општина као што је наша, позвана је и поносно представљена у Стокхолму у Шведској у седишту шведске асоцијације локалних власти и региона (САЛАР-а). Тада смо били поносни, а сада када се мало боље погледа, уместо поноса имамо истурено одељење амбуланте и арачкиње, барачкиње, кога ћете?

Црни ви, скупштинска тела нису банкомати, то су места где се анализирају стратегије развоја, буџети, запослени и онда у складу са добром анализом предлажу промене, или ако то не може онда Комисија преузима иницијативу.

Што нас брукате да вас људски питам, а још људскије, колико сте пара без анализа потрошили? Где су наше паре? Одборници и одборнице, јел и вама још увек 2018.година као што је у скупштинском документу па има времена да се затраже извештаји?

Што би моја покојна баба Мара из Даросаве рекла: „Куку Боже сачувај, дете слатко, шта ће бити с нама?! Црно нам се пише!“.

Примена родне равноправности у пракси 11. и 12. новембар 2013.године САЛАР

Након усвајања Повеље о родној равноправности – размена искустава. На семинару су били окупљени представници свих општина и градова Европе

*Шведска асоцијација локалних власти и регија (САЛАР) је организација послодаваца и организација која заступа и представља локалну управу у Шведској. Све шведске општине и региони су чланови САЛАР-а.

loading...