MINISTAR KULTURE OSUO PALJBU NA OPŠTINSKU VLAST ZBOG UNIŠTAVANJA VENČACA!

Ministar osuo paljbu po opštinskoj vlasti u Aranđelovcu!

Sastanku je prisustvovao ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević koga je pozdravio predsednik Opštine Arandjelovac Bojan Radović, predstavnici Narodnog muzeja i arheološkog tima, predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika Republike Srbije i Kragujevca. Ministar je istakao potencijal lokaliteta kao i značaj podrške Srpske pravoslavne crkve i svih ustanova u nastavku istraživanja istorijskog blaga u srcu Šumadije.

Po završetku zvaničnog dela sastanka minitar je osuo paljbu po predsedniku opštine Bojanu Radoviću jer se na Venčacu vrše nekotrolisana iskopavanja kamena i na taj način se ništavaju arheološka nalazišta.

Po rečima ministra Vukosavljevića veoma je dobro upoznat da je jedna od firmi (u Aranđelovcu se pominje da je to preduzeće Bekament) diglo u vazduh čitavo jedno grbolje iz vremena Rima, kao i sam vrh planine koja je sada niža za čitavih 13 metara.

Predsednik opštine Bojan Radović kao i čitav niz opštinskih funkcinera dovode se u vezu sa primanjem mita, kako bi pojedine firme mogle da van svakog plana o detaljnoj regulaciji rudnika vade nekotrolisano kamen.

Aranđelovac i čitava okolina nalaze se pred ekološkom katastrofom, a u ništa boljem stanju su i arheološka nalazišta koja se svakodevno uništavaju od strane firme Bekament i još par sličnih.

Zbog ovog skandala gradjani Aranđelovca su započeli i peticiju za prikupljanje potpisa za očuvanje planine Venčac.

Ar Info

 

loading...